capel date

Daisypath Friendship tickers

best pic

best pic

Saturday, January 12, 2013

: Cheezy Wedges Recipe


Assalammualaikum guys,



Today i would like to show off my new recipe ..
This Recipe Very simple and nice taste.. Also suitable for children above 3 years ..  i`m sure you all love it! 
Anyways, this recipe are..... ??
Tadaaaaaaaaa ..




"Cheezy Wedges With Cheezy Sauce Home Made"


Disebabkan Aq ni seorang yang suka sangat makan cheezy wedges ni, so aq try buat .. makan sampai puas .. effect dia bila nampak KFC laju jew jalan .. haha .. wedges potato tu aq beli yang fozen jew .. Aq ambik yang spicy flaour, tak delah spicy sangat but nice taste for me .. nampak macam hangus, bukan sebab hangus yew, warna dia macam tu sebab masa frozen lagi memang warna dia macam tuh .. 
meh aq ajar caraII nak buat Cheezy Sauce untuk korang .. buat tau, rugi tak try ..


RESIPI ( bulk recipe, lebih boleh simpan dalam fridge )

500ml susu UHT ( I use dutchlady)
Setengah buku butter
12 keping cheddar cheese
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil serbuk pati ayam
lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya

Cara-cara
Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan
Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul.
Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat. 
Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.

Kalau guna resipi ni, korang akan dapat satu tupperware cheezy sauce. Memang banyak sangat. Senanglah kan, next time tak payah nak buat-buat lagi. Lepas ni bukan takat wedges je, nugget, sausage, hashbrown semua pon boleh jadi cheezy tau.




Untuk garnishing, aku letak daun bawang (sepatotnya parsley) & tabur white pepper. 
Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment